czwartek, 11 marca 2010
Ciekawostki
Efekt cieplarniany dobry dla wina
Efekt cieplarniany, obserwowany z coraz większym niepokojem na całym świecie, okazuje się korzystny dla winiarzy - do takiego wniosku doszli naukowcy Instytutu Rolnictwa Uniwersytetu Florencji.
Ich badania wykazały, że za sprawą postępującego globalnego ocieplenia słynne włoskie wina - m.in. brunello, chianti i montepulciano - miały w minionej dekadzie wyjątkowo dobre roczniki. Zwłaszcza ekskluzywne Brunello di Montalcino - szlachetne czerwone wino z winogron szczepu Sangiovese,
uprawianych w rejonie miasteczka Montalcino w Toskanii, skorzystało w ostatnich latach na efekcie cieplarnianym - donosi 'La Stampa' omawiając wyniki badań.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz